Siloso gamyba

Siloso gamyba

Vienas iš svarbiausių galvijų pašarų visais metų laikais – silosas, todėl jo paruošimui vertėtų skirti ypatingą dėmesį. Siloso gamyba yra daugiau mokslas nei menas. Kiekvienas siloso gamybos žingsnis yra labai svarbus ir nepaliekantis vietos kompromisams. Jei viename etape neišpildysite visko teisingai – kituose kompensuoti neatliktų darbų nebepavyks. Taigi prisiminkime pagrindinius siloso gamybos žingsnius ir paruošimo taisykles.

  1. Tranšėjos paruošimas

Visų pirma vertėtų pasirūpinti švara: iššluoti seno pašaro likučius, nuplauti susikaupusį purvą. Jei reikia aptvarkyti tranšėjos padą bei šonines sienas.

  1. Tranšėjų užpildymas ir sutankinimas (suslėgimas)

Suvežta augalinė masė turi būti paskleidžiama tolygiai 10-15 cm storio sluoksniu. Po tolygaus paskirstymo pradedamas slėgimo procesas. Slėgimo metu technika negali judėti mase greičiau nei 4 km/h greičiu. Kiekvienas m2 turi būti pervažiuotas 4 kartus arba, paprastai žiūrint, kiekvienu ratu po 1 kartą. Norint nustatyti, kiek slėgimo technikos masės mums reikės – pasikliaukite ketverto taisykle: jei vežate 100 tonų masės per valandą, slėgti turite daugiau kaip 25 tonų masės technika.

  1. Dengimo technologija

Ypač svarbus yra tranšėjos ar kaupo užsandarinimas, anaerobinių sąlygų sukūrimas. Siloso užsandarinimas primena daržovių vakavimą stiklainyje – oras negali nei išeiti, nei įeiti. Kitas siloso priešas yra vanduo. Vanduo ras menkiausią skylutę, per kurią patekęs į kruopščiai ruoštą silosą, sukels pelėsį, maisto medžiagų praradimus bei iššauks antrinę fermentaciją. Todėl norint išvengti didelių nuostolių, labai svarbu pasirinkti efektyvias siloso dengimo medžiagas. Papildomam tranšėjos apsaugojimui, ant dengimo plėvelių yra naudojami apsauginiai tinklai. Šie tinklai padeda apsaugoti dengimo plėveles nuo paukščių ir kitų gyvūnėlių sukeltų mechaninių pažeidimų.

Panašūs įrašai