Karvių priešpienis (krekenos)

Karvių priešpienis (krekenos)

Karvių priešpienis

Kas yra karvių priešpienis? Taigi visi žinome, kad sveika ir produktyvi karvių banda – kiekvieno pieno ūkio siekiamybė. Norint sklandžiai bei tikslingai plėtoti šią žemės ūkio sritį labai svarbu padėti tam tinkamus pagrindus. Viso to pradžia bei ateitis – stiprūs, sveiki, sparčiai augantys, tinkamai prižiūrimi veršeliai. Vienas iš svarbiausių žingsnių naujagimio veršelio gyvenime yra sugirdytas pakankamas kiekis labai geros kokybės karvės priešpienio – krekenų.

Krekenose gausu ne tik būtinų maisto medžiagų, bet ir imunoglobulinų, kurie padeda susidaryti pirmajam veršelio imunitetui. Labai svarbu geros kokybės krekenas veršeliams sugirdyti kaip įmanoma greičiau, nes tokiu būdu imunoglobulinų įsisavinimas bus efektyviausias. Kokybiškos krekenos padės užtikrinti geresnę sveikatą bei sklandesnį  veršelių augimą.

Kaip žinoti ar turime kokybiškas karvių priešpienis?

  1. Įvertinti jų spalvą, kvapą bei konsistenciją. Jeigu nustatoma nebūdinga spalva ar kvapas, randama krešulių, tokios krekenos neturėtų būti naudojamos.
  2. Labai svarbu – švara. Jeigu krekenose bus didelis bakterijų kiekis, veršeliui pasisavinti jas bus daug sunkiau. Taip pat bakterijos gali sukelti ir įvairias, kartais sunkiai pagydomas ligas.
  3. Svarbiausias krekenų kokybės rodiklis – imunoglobulinų kiekis. Kolostrometro pagalba pamatuojamas tankis, kurį lemia didelis arba mažas imunoglobulinų kiekis jose.

Siekdami pagerinti turimų krekenų kokybę ūkininkai renkasi įvairius papildus praturtintus imunoglobulinais, pieno rūgšties bakterijomis, vitaminais ir būtinais mikroelementais. Reikia daugiau informacijos apie paruošimą? Kreipkitės: karvių priešpienis

Panašūs įrašai